U trendu

Plenković očekuje da Hrvati u BiH budu ravnopravni

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da od novog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita očekuje da radi za dobrobit svih i da Hrvati u BiH budu ravnopravni.

Plenkovic je kazao da je Šmit jako iskusan i ozbiljan nemački političar koji veoma dobro poznaje situaciju u jugoistočnoj Evropi, prenela je Hina.
„Mislim da je razuman, da ce tražiti kompromise, voditi računa o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a posebno o pravima Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog narodg, dodao je Plenković.
„Ja od njega očekujem jedan agilan, aktivan pristup na dobrobit svih, a isto tako i da Hrvati budu u ravnopravnom položaju”, zaključio je Plenković.

Šmit je preuzeo u ponedeljak dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH najavivši da će se, kako je naveo, zalagati za očuvanje mira, suvereniteta i stabilnosti BiH uz sprovođenje reformi koje bi toj zemlji omogućile da postane članica Evropske unije.

Službena primopredaja između Šhmita i austrijskog diplomate Valentina Incka, koji je visoki predstavnik bio gotovo 12 godina, obavljena je u sedištu OHR-a u Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.