U trendu

Plenković odbacio tvrdnje da Vlada relativizuje ustaštvo

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je danas u Jasenovcu tvrdnje da Vlada relativizuje ustaštvo i rekao da mu je žao što nema jedinstvene komemoracije za žrtve jasenovačkog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata.

„Danas sam u ime Vlade, zajedno s kolegama ministrima, došao u Spomen-područje Jasenovac da bismo još jednom izrazili pijetet prema svim žrtvama ovog koncentracionog logora, osudili zločine počinjene za vreme ustaškog režima, ne samo ovde, nego i na drugim stratištima, i još jednom ponovili da je cilj moderne, demokratske Republike Hrvatske da se ovakvi zločini ne ponove nikada“, rekao je Plenković novinarima posle državne komemoracije u Jasenovcu.

On je rekao da to što se i ove godine održavaju tri posebne komemoracije, predstavlja poruku da treba učiniti  napore da bi u budućnosti bila jedna, zajednička komemoracija, jer to zaslužuju žrtve Jasenovca.

Plenković je na pitanje novinara odbacio tvrdnje da Vlada relativizuje ustaštvo rekavši da je ona „nasledila te probleme i podele u društvu“. Dodao je da je zato cilj Vlade da osnivanjem Komisije za suočavanje s prošlošću pokuša da reši „otvorena pitanja u društvu i spreči podele u budućnosti“.

Na pitanje novinara da li je primereno da u Jasenovcu stoji spomen-ploča s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ koju su prošle godine postavili pripadnici „Hrvatskih odbrabenih snaga“ za poginule u ratu 1990-tih, Plenković je odgovorio da je odavno ozakonjen grb tog udruženja sa spornim pozdravom.

„Ploča je podignuta za 11 poginulih pripadnika HOS-a. Sporno je da je na njoj grb udruženja koje je tako registrovano i odobreno od strane nadležnih tela“, rekao je Plenković i dodao da želi da Komisija omogući i preciznije regulisanje takvih obeležja.

Na pitanje da li se može odati priznanje poginulima u ratu 1990-tih bez ustaškog pozdrava, Plenković je odgovorio da može, i da je većina spomenika bez tog pozdrava.

„Taj pozdrav nije nijedan od onih pozdrava koje je koristila hrvatska vojska i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu“, naglasio je premijer.

U Jasenovcu je danas održana državna komemoracija u znak sećanja na žrtve tamošnjeg koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata, a nije bilo govora, već samo prigodni program.

To je bila druga od ukupno tri ovogodišnje komemoracije, a bojkotovali su je, kao i prošle godine, predstavnici Jevreja, Srba i antifašista. Kao razlog bojkota oni su naveli izostanak adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizaciju ustaštva čiji je deo i spomen-ploča u Jasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom.

Bojkotu su se pridružili i predstavnici najveće hrvatske opozicione stranke, Socijaldemokratske partije.

Predstavnici hrvatskih antifašista i Srpskog narodnog veća održali su komemoraciju za žrtve u subotu, a sutra će to zasebno učiniti i predstavnici Jevreja u Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.