U trendu

Plenković posle sastanka sa Vučićem: Neprihvatljiva optužnica Srbije

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je na kratkom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Davosu iskazao nezadovoljstvo zbog srpske optužnice protiv hrvatskih pilota.

„Ukazali smo da je zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritorije drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak napred“, rekao je Plenković novinarima u Davosu, prenela je N1 televizija na portalu.

Plenković i Vučić su, kako se navodi, razgovarali na marginama sastanka o Zapadnom Balkanu.

„Na tom sastanku sam iskazao nezadovoljstvo informacijom koju je on potvrdio, da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota“, dodao je hrvatski premijer.

On je istakao da se sve to dogadja u svetlu hrvatskih napora za normalizaciju odnosa, za unapredjenje ekonomske saradnje, za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji gde su, kako je rekao, vidljivi neki iskoraci. Plenković je dodao da se napori odnose i na stabilan položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

„Politika koju mi vodimo već šest godina je politika saradnje, pomirenja, istina, odgovaranja za razne zločine“, naglasio je Plenković.

On je zaključio da je neprihvatljivo podizanje optužnice u Srbiji protiv hrvatskih pilota s obzirom na nadležnost koju je Srbija sama sebi dala.

Reč je o optužnici koju je srpsko tužilaštvo podiglo protiv četiri oficira, hrvatska pilota zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vreme operacije Oluja u avgustu 1995.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.