U trendu

Plenković za poraz okrivio raseljavanje

ZAGREB – HDZ je večeras održao četvoročasovni sastanak vrha stranke nakon izbornog poraza njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, a predsednik stranke Andrej Plenković rekao je da se lično ne oseća odgvornim, a loš izborni rezultat pravdao je i – demografijom.

Naime, rekao je kako u krajevima u kojima je HDZ jači danas živi manje ljudi, preneo je sinoć hrvatski Index.

„Očito je došlo do mobilizacije velikog broja levih birača, naročito u zapadnim županijama. To je stvar i demografije, tamo gde HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi“, rekao je Plenković nakon maratonskog sastanka u HDZ-u.

Osim iseljavanja i mobilizacije levice, Plenković je za poraz okrivio i „neke procese koji se očito događaju u hrvatskom društvu“, ali nije želeo da kaže koji su to procesi.

On je ostavio mogućnost raspuštanja nekih županijskih organizacija HDZ-a, a kazao je da su na sednici Predsedništva doneti zaključci da će županijske organizacije napraviti svoju analizu i poređenje izbornih rezultata sa 2014. i 2015. kao i da je politički smer HDZ-a s njim na čelu u potpunosti saglasan s temeljnim vrednostima stranke.

Plenković se pohvalio i „unisonom podrškom“ vrha stranke.

„Nakon vrlo otvorene rasprave dobili smo unisonu potporu svih da je smer stranke koju vodimo, politika koju vodi vlada i sve za šta se zalažemo na tragu onoga što su temeljne vrednosti HDZ-a, bilo da je reč o političkim pitanjima, ekonomskim, socijalnim, spoljno-politickim temama“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.