U trendu

Počela vakcinacija na Svetoj Gori

ATINA – Vakcinacija monaha na Svetoj Gori započela je nakon što je čamac obalske straže isporučio prvih 400 doza vakcine Fajzer, javlja portal grčke pravoslavne crkve Romfea.

Centar za vakcinaciju postavljen je u Zdravstvenom centru u Kareji, a u petak je vakcinisano prvih 36 monaha, kao i zaposleni-saradnici manastira, dok su se vakcinacije nastavile tokom jučerašnjeg i današnjeg dana.

Prvu vakcinu na Svetoj gori primio je arhimandrit Vartolomej, iguman kanonskog Esfigmena u Kareji. Vakcine su primili i pojedini monasi Ivirona, Kutlumuša i Simonopetre koji su juče bili u Kareji.

Početak vakcinacije na Svetoj gori planiran je za prošlu sredu, ali zbog jakih vetrova doze vakcina nisu mogle da se dopreme na poluostrvo.

Vakcinacija je nastavljena i danas, a prema grčkim medijima, Svetoj gori će biti isporučeno 2.000 doza vakcina.

Na Atosu trenutno živi nešto malo manje od 2.000 monaha.

Među monasima je primetno olakšanje i postoji veliko interesovanje za vakcinaciju, piše Romfea.

Prvi slučaj virusa korona pojavio se na Svetoj gori u martu prošle godine, a oboleli je bio monah iz manastira Ksenofont, koji je početkom marta 2020. putovao u Škotsku i Englesku.

Ukupno četiri monaha, iz različitih manastira, preminuli su u prethodnom periodu od komplikacija virusa, a oko 10 koji su bili hospitalizovani i u kritičnom stanju uspeli su da se izbore sa bolešću.

Sveta gora je „zapečaćena“ od početka prošlog decembra i prema odluci Svete zajednice, zabrana ulaska hodočasnika važi do 30. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)