U trendu

Podgorica: Ambasadori pozvani na razgovor zbog Mirne Nikčević

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ambasadore te zemlje Miodraga Vlahovića, Nebojšu Kaluđerovića i Željka Perovića pozvalo na razgovor u MSP zbog objavljivanja zajedničkog saopštenja da su platili novčane kazne suspendovanoj službenici ministarstva Mirni Nikčević, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo ni na koji način i ni u jednom trenutku nije bilo upoznato sa stavovima trojice ambasadora iznetim u zajedničkom saopštenju, prenose Vijesti.

„Izrečeni stavovi nisu bili predmet konsultacija u okviru MSP, što je suprotno dobroj praksi i svim poznatim uzusima svake ozbiljne, profesionalne i odgovorne diplomatije“, navodi se u saopštenju i dodaje da prostor za improvizacije, lične stavove i lične sudove na javnoj sceni mora biti korišćen uz krajnju odgovornost i delikatnost.

Dodaje se da svako javno istupanje crnogorskih diplomata mora biti utemeljeno na osnovnom načelu zaštite interesa i ugleda države Crne Gore, njenih organa i institucija, ali i na vrednostima njenog građanskog ustrojstva.

Trojica ambasadora platili su 600 evra kazne izrečene Mirni Nikčević bez znanja ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića.

Prethodno je suspendovana službenica Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, Mirna Nikčević, saopštila da će njenu novčanu kaznu, koja joj je izrečena zbog vređanja vernika Mitropolije crnogorske-primorske SPC, platiti trojica ambasadora.

„Dragi Crnogorci i Crnogorke, Hvala vam za svu podršku koju ste do sada pružili meni i mojoj porodici i hvala što ste izdajnicima pokazali da smo složni i ujedinjeni kad se radi o bilo kome od nas. Hvala na inicijativi da platite kaznu koja mi je izrečena. Tim povodom saopštavam da će tri crnogorska ambasadora pokriti ove troškove jer na taj način žele izraziti svoj stav povodom čitave situacije, koji je javan“, navela je Nikčevićeva na svom Fejsbuku.

Miodrag Vlahović je ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom redu i bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore, Nebojša Kaluđerović je ambasador Crne Gore u SAD i, takođe, bivši ministar spoljnih poslova, a Željko Perović je ambasador u Austriji i bivši konzul u SAD, bivši pomoćnik ministra spoljnih poslova Crne Gore.

Mirni Nikčević je Sud za prekršaje odredio kaznu od 600 evra zbog vređanja vernika Mitropolije Srpske pravoslavne crkve, koji su se na Trojčindanski dan okupili ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.