U trendu

Podgorica poziva Moskvu na strpljenje i uzdržanost

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je danas povodom izjave portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenjujući da je u pitanju još jedan u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori povodom saznanja da se Moskva kontinuirano meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

To je posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra i nema potrebe dokazivati tu nespornu činjenicu, kažu iz Ministarstva i istovremeno pozivaju MSP Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava, prenosi RTCG.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije danas da Moskva smatra da su tvrdnje o mešanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane, i da vlasti u Podgorici stoje iza antiruske informativne kampanje.

„Na najvišim adresama u Moskvi primani su predstavnici crnogorskih opozicionih stranaka koje je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije podržao u ideji organizovanja antiustavnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO. Da li je to mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene države? Kada portparol ruskog Ministarstva ocenjuje šta su interesi naroda Crne Gore – da li je to mešanje u unutrašnje stvari suverene države“, odgovaraju iz crnogorskog Ministarstva.

U reagovanju se navodi i da kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta 16.oktobra dovede do imena dvojice ruskih državljana – da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi u duhu „viševekovne tradicije bliskih rusko – crnogorskih kontakata“, na koje s pravom ukazuje portparolka ruskog ministarstva, bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o ovom događaju?

„Vlada Crne Gore se do sada uzdržavala od zvaničnih komentara povodom pogoršanih odnosa sa Rusijom. Ne želimo da probleme rešavamo na konferencijama za štampu niti u medijima. Otvoreni smo za razgovor sa zvaničnom Moskvom o svim pitanjima koja opterećuju naše odnose, na bazi argumenata i dobre volje da se nesporazumi prevaziđu ali i uvažavanja prava svake zemlje da suvereno bira svoj put i vanjskopolitičke orijentacije“, kazali su iz Ministarstva Crne Gore.

Ministarstvo je u reagovanju zaključilo da, umesto dijaloga na koji pozivaju, u kontinuitetu iz Moskve stižu saveti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana.

„Na taj način se nanosi ozbiljna šteta crnogorsko-ruskim odnosima. Stoga pozivamo Ministartstvo spoljnih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava“, zaključuje se u reagovanju crnogorskog ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.