U trendu

Podignuta optužnica za terorizam protiv borca iz Sirije

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu za krivično delo terorizma protiv Armena Dželke, jednog od sedmorice muškaraca koji su se borili u Siriji, a koji su krajem prošle godine izručeni u BiH nakon zatočeništva u američko-kurdskim zatvorima.

Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, istragom je utvrđeno da je Dželko (30), koji je koristio i imena Abdullah i Ike, početkom 2013. preko Turske otputovao u Siriju kako bi se tamo pridružio strukturama terorističke organizacije Islamska država (IS).

Dodaje se da je o tamo postao član terorističkih oružanih formacija i učestvovao u njihovim akcijama, uključujući napade na civile, ubijanja, nelegalna zarobljvanja i uzimanja talaca, prenosi Hina.

U saopštenju se kaže da je Dželko, učestvujući u tim sukobima, nekoliko puta ranjen, a nakon poraza terorističkih formacija i sloma njihove paradržave, on se krajem 2019. u Baguzu predao snagama protivterističke koalicije predvođene SAD.

Dželo je iz zatvora u Siriji u decembru 2019. deportovan u BiH, zajedno s Jasminom Keserovićem, Senadom Kasupovićem, Hamzom Labidijem, Miralemom Berbićem, Emirom Ališićem i Muharemom Dunjićem, a od tada su svi u pritvoru.

Dželko je prvi iz ove grupe protiv koga je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu i tereti ga za organiziranje terorističke grupe i učešće u terorističkim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati pozivanjem 18 svedoka i stručnih veštaka, kao i prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.