U trendu

Poklukar: Policija uspešno reguliše situaciju na granici

LJUBLJANA – Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je danas da Slovenija uspešno upravlja migracijama na granici sa Hrvatskom i štiti Šengen granicu, uprkos ponovnom porastu ilegalnih migracija.

On je odgovarajući na poslanička pitanja rekao da do porasta ilegalnih migracija dolazi najverovatnije zbog lepog vremena koje olakšava ilegalne prelaske granica, prenosi STA.

Prema njegovim rečima kriminalni karteli kontrolišu migracije, a od početka ove godine privedene su 43 osobe koje su se bavile krijumčarenjem i trgovinom ljudima.

Prema podacima policije u prva dva meseca ove godine zabeleženo je 611 ilegalnih prelazaka granice, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a Poklukar je istakao da je samo u martu sprečeno 746 pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

Slovenačka policija pojačala je nadzor granice dodatnom opremom poput kamera za noćno snimanje, pojačavanjem video nadzora i kupovinom specijalnih vozila, međutim Poklukar navodi da migranti stalno nalaze nove rute.

Prema njegovim rečima, najpoznatiji putevi migracija nekada su bili kroz područja koja su pokrivale policijske uprave Koper i Novo mesto, ali sada su registrovani drugi pravci oko Kočevja i na istočnom delu granice, u blizini Maribora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar