U trendu

Popis u Albaniji će pokazati da li se poštuju prava Grka

ATINA – Zvanična Atina je poručila vlastima u Tirani da će popis u 2020. u Albaniji pokazati da li ta zemlja poštuje manjinska prava, prenosi portal a1on.mk.

Atina stalno ponavlja da će put Albanije ka Evropskoj uniji biti uslovljen pravima grčke manjine u toj zemlji, te se, kako se navodi, čini da je fokus vlade Kirijakosa Micotakisa usmeren ka popisu u 2020. godini.

Na obeležavanju 29. godina od formiranja društva pripadnika grčke manjine u Albaniji “Omonija” održana u Dervičanu prisustvovao je i predstavnik grčke vlade Konstandino Vlasi, koji je u svom obraćanju rekao da će transparentnost albanske vlade na popisu ove godine pokazati da li se poštuju prava grčke manjine, navodi tiranska televizija Top čenl.

„Transparentnost albanske vlade za vreme popisa stanovništva u 2020. će dokazati da li se poštuju prava manjina, dok će učešće manjina u ovom procesu garantovati da mi kao zajednica nećemo ponoviti greške iz prošlosti, doprinoseći smanjenja broja grčke manjine u Albaniji“, rekao je Vlasi.

On je pozvao prisutne da ne nastave sa greškama i međusobnim konfliktima, već da se ujedine u interesu grčke manjine.

„Mikropolitika treba da se ostavi sa strane i da se fokusirate na onim pitanjima koji kreiraju jedinstvo i rešenja“, dodao je on.

Vlasi je pozvao Grke u Albaniji da se na predstojećem popisu izjasne kao Grci i da isprave greške iz prošlosti, koji su, prema njegovim rečima, bili na štetu grčke zajednice u toj zemlji.

Na svečanosti su prisustvovali i grčki ambasador u Tirani, grčki poslanici iz različitih stranaka grčki mitropolit i drugi predstavnici grčke zajednice u Albaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.