U trendu

Porfirije: Rehabilitacija Stepinca neće uticati na komisiju

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je da sudska rehabilitacija kardinala Alojzija Stepinca ni na koji način neće uticati rad mešovite komisije koja na inicijativu Vatikana razgovara na temu njegove kanonizacije.

On je u intervjuu za sutrašnju „Politiku“ rekao da će se na sastanku Mešovite pravoslavno – katoličke komisije koja će se ovog meseca održati u Zagrebu sagledavati ličnost Stepinca do Drugog svetskog rata.

„O ishodu je rano i teško govoriti. Kao i pre razgovora, tako i po završetku rada komisije, o tome da li će Stepinac biti kanonizovan, odlučuje Vatikan“, objasnio je Porfirije dodajući da je već velika stvar da o jednoj tako spornoj stvari može da se razgovara u „prijateljskoj atmosferi, bez tenzija i surovih reči“.

Porfirije je govorio i povodom humanitarne akcije koju sprovodi Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i eparhije SPC na području Hrvatske. Akcija podele pomoći je prošle subote počela u Sisku, a nastavila se u Glini i selu Gradac.

„Sagledavši dimenzije prave humanitarne krize u kojoj živi srpski narod u Hrvatskoj, odlučili smo da koliko-toliko, problem rešavamo sistematski“, rekao je Porfirije koji očekuje da će se u akciju uključiti i uspešne kompanije u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.