U trendu

Posle 30 godina obnovljena pravoslavna crkva u Petrinji

PETRINJA – U obnovljenoj pravoslavnoj crkvi Svetog Spiridona u Petrinji danas je održana prva liturgija posle 30 godina kojoj su, pored brojnih vernika, prisustvovali potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac.

„Činjenica da su u Petrinji obnovljene i katolička i pravoslavna crkva dva su dobra znaka da je došlo vreme obnove i mirenja, a ne rušenja i sukobljavanja. Zato smo danas ovde da slavimo Svetog Spiridona i da istovremeno čestitamo svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru“, rekao je Pupovac.

Kako je saopštilo SNV, crkva Sv. Spiridona, više puta uništavana tokom 20. veka, prvo 1941. a poslednji put 1991. godine, središnje je mesto molitve pravoslavnih vernika petrinjskog kraja.

Crkva je obnovljena zahvaljujući donacijama Pokrajinske Vlade Vojvodine, kao i samih vernika, i to usprkos zemljotresu i svim drugim nevoljama koje su zadesile stanovnike Banije u 2020./21. godini.

„Došli smo ovde i kako bismo posvedocili da je potrebno da osnažimo napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova. Kao što smo se pre godinu dana upregli da humanitarno pomažemo, tako ćemo godinu dana nakon potresa nastojati da se i Vlada i svi mi upregnemo u pitanje obnove i da svi koji su do sada na oko toga oklevali na različite načine, budu angažovani na pravi način. Na ovaj značajan dan u Petrinji na treba da se obavežzemo pred građanima ovog grada i područja, ali i pred sobom samima“, izjavio je Pupovac.

Podsetivši da aktivisti SNV-a redovno obilaze građane koji su još u kontejnerima, kao i da je SNV organizirao akciju „Banija je naša kuća“, Pupovac je najavio podelu građevinskog materijala za obnovu i gradnju kuća, prenosi Hina.

U svom obraćanju medijima nakon liturgije, Milošević je podsetio da je petrinjska parohija u zemljotresu pre godinu dana ostala bez crkava i bez parohijskog doma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar