U trendu

„Posle odluke EU od 18. oktobra, ništa nije isto“

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da se čini da Evropska unija nema ni volje ni kapaciteta da u dijalogu Beograda i Prištine reši kosovsko pitanje, ali i da, kako je rekao, često ne drži reč, prenosi Tanjug.
Rama je učestvujući na konferenciji „Američka politika na zapadnom Balkanu“ govorio o odnosima Albanije sa Amerikom i tom prilikom izneo neke primedbe na račun Evropske unije u vezi rešenja kosovskog pitanja.

Rama je, prenosi prištinska Gazeta Ekspres, primetio da je EU još daleko od rešenja kosovskog pitanja, a da su u međuvremenu SAD imenovale Metjua Palmera i ambasadora Grenela, što ukazuje da kod njih postoji interesovanje da to pitanje bude rešeno.
„Interesovanje EU o ovom pitanju je značajno smanjeno i verujem da je to svima jasno, posebno nakon odluke Evropske komisije od 18. oktobra“, rekao je Rama.

Toliko je vremena prošlo, kazao je Rama, a da EU više i ne pominje „slučaj Kosova“.

„Postoje slučajevi kada EU ne drži svoju reč, a slučaj Kosova je jedno od najvažnijih primera koje pokazuje da Briselu nedostaje kapacitet da održi reč“, rekao je Rama.

U prilog tvrdnji da EU ne drži reč Rama je naveo ranije obećanje Brisela da će Prištini odobriti liberalizaciju viznog rešima, ako zaključi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Rama je rekao da je apsurdno da „dva miliona Albanaca koji svakodnevno prelaze granicu budu taoci“ Brisela koji je do sada, kako je kazao, liberalizovao vize za 100 miliona ljudi koji žive na teritorijama koje nisu ni u kakvom pregovaračkom procesu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.