U trendu

Potpisano: Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

Predsednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog.

Ligji për përdorimin e gjuhëve edhe në Gazetën zyrtare!🇦🇱Zakonot za upotreba na jazicite i vo Služben vesnik

Gepostet von Talat Xhaferi am Montag, 14. Januar 2019

Zakon je poslao u Službeni vesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na ambanskom i makedonskom: „Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vesniku“.

Zakon o jezicima, koji je usvojen pre godinu dana, poslat je u Službeni vesnik bez potpisa predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan.

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen večeras ili sutra u Službenom vesniku Makedonije.

„To znači da spiker Talat Džaferi od sutra sednice parlamenta može da vodu na albanskom jeziku“, rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO DPMNE večeras je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vesniku bez potpsa predsedednika države „krivično delo koje ne zastareva i za koje sleduje kazna zatvora“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar