U trendu

Požar na slovenačkom Krasu i dalje gori

Veliki požar na slovenačkom Krasu i dalje se širi uprkos naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz vazduha, a do smirivanja bi moglo doći iduće nedelje kad meteorolozi očekuju kišu na tom području.

Na terenu je u noći na subotu oko 800 vatrogasaca „držalo liniju fronta“ požara i gasilo manja žarišta, rekao je jutros vođa vatrogasne intervencije Stanko Močnik, koji upozorava da su vatrogasci već vrlo iscrpljeni, prenela je Hina.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici 10 sela koja su preventivno evakuisana, a u gašenju požara od jutros se koriste do sada najveći kapaciteti iz vazduha koji su na raspolaganju.

Od jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera, a očekuje se da će se u intervenciju opet uključiti i hrvatski kanader, potvrdio je za medije komandir slovenske civilne zaštite Srečko Šestan.

„Nadamo se da će vatrogasci uz potporu iz vazduha ujutro uspeti da ograniče požar“, dodao je.

Upozorio je da je najbolje vrijeme za gašenje u ranim jutarnjim satima budući da oko 11 sati obično vetar promeni smjer, što se pokazalo i u petak kad se južni vetar preokrenuo u jaču buru.

Slovenski mediji prenose najave meteorologa da bi jača kiša na području gde bukti požar mogla početi da pada početkom iduće nedelje, što bi znatno promenilo tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.