U trendu

Požari u Crnoj Gori: I dalje najkritičnije na Zabrđu iznad Sutorine

Većina požarišta na Luštici stavljena je tokom dana pod kontrolu i vatra više ne preti selima, ali je i dalje najkritičnije na Zabrđu i iznad Sutorine u opštini Herceg Novi.

„Postoji još nekoliko manjih lokacija na Luštici na kojima dim tinja, ali opasnost je, za sada, svedena na minimum“, kazao je predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

On je Radiju Jadran rekao da se na Zabrđu i iznad Sutorine vatra primiče dvema crkvama, pa su sve raspoložive snage usmerene na njihovu odbranu.

Prema Katićevim rečima, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić informisao ga je da će avioni biti operativni tokom dana, te da je sa hrvatske strane zatražen kanader, koji bi delovao na Vidovom vrhu.

Katić ističe da opšta situacija do sada nije onakva kakvom se očekivala uz najavljeno dejstvo ukrajinskog aviona, koji je do sada imao šet manevara na Luštici, nakon čega je morao na dvosatnu “pauzu”.

Komandir tivatske Službe zaštite i spasavanja Zoran Barbić rekao je da je situacija na području Tivta dobra, te da ukrajinski avion gasi požare u hercegnovskoj opštini.

„Situacija je dosta dobra, iz sata u sat se popravlja i na teritoriji opštine Tivat sva požarišta su pod kontrolom. Zasad avioni ne dejstvuju na području tivatske opštine, već u hercegnovskoj, i to u oblasti Obosnika, jer je procenjeno da je to najkritičniji deo sada. Sve ekipe su i dalje na terenu i imaju pomoć Vojske“, kazao je za TVCG Barbić.

Kad je riječ o požarima u Podgorici, situacija je mnogo stabilnija nego prethodnih dana. Aktivni su požari u Piperima, Kopilju, Seocama, Gornjim Mrkama i Orahovu u Kučima.

„Imamo par većih požara koji su za sada pod kontrolom, nadamo se da ćemo kapacitetima našim i pomoćima koje nam je uputila međunarodna zajednica uspeti da ih potpuno ugasimo“, kazao je ranije danas Lazar Čađenović iz Službe za zaštitu i spasavanje Glavnog grada.

Iz Direktorata za vanredne situacije saopšteo je da su u opštinama Tivat i Herceg Novi aktivni požari Solila, Topliš, Grabavac, Zabrđe, Đuraševići, Plavi horizonti, Malta, Konjevići i Ravni vrh.

U opštini Kotor aktivan je požar na Obosniku.

U Ulcinju je jedan aktivni požar, u naselju Štoj, ali trenutno je pod kontrolom.

Saopšteno je da u Baru i Budvi nema aktivnih požara.

Na području cetinjske opštine aktivni požari su u Lastvi Čevskoj i na Markovini i približavaju se objektima, a na Carevom Lazu je stavljen pod kontrolu i nema ugroženih objekata i ljudi.

Komandir Službe zaštite Cetinje, Peđa Moštrokol, kazao je da je danasopet bio aktivan požar na Rvašima, ali je brzom intervencijom vatrogasaca lokalizovan.

U Danilovgradu je noć za pripadnike SZS Danilovgrad bila nešto mirnija nego nekoliko prethodnih, ali aktivnih požara ima na nekoliko lokacija. U toj opštini aktivni požari su u Bandićima do Donjih Zagarača, Kupinovo i u Gornjim Zagaračima, ali nema opasnosti po imanja i ljude.

U opštini Nikšić tokom noći pripadnici Službe zaštite intervenisali su u Podbožuru i Macavarama, kako bi sprečili širenje vatre koja se približavala kućama.

„Požari su i dalje aktivni, ali nisu ugrožene kuće niti stanovništvo. U Podgorici je aktivan požar u Mrkama. Ekipe su trenutno na terenu. Tokom noći je bilo nekoliko manjih intervencija i svi požari su ugašeni. Najveća intervencija je bila u Donjoj Gorici gđe je vatra zahvatila veću količinu guma iz obližnjeg auto servisa“, saopštio je ranije danas Direktorat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.