U trendu

Predsedavajući OEBS-a: BiH postigla napredak u unapređenju mira i bezbednosti, koji treba čuvati

Predsedavajući Oraganizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani ocenio je da je Bosna i Hercegovina postigla jasan napredak u unapređenju mira i bezbednosti i jačanju demokratije i vladavine prava u poslednjih 25 godina.

„To se ne može uzeti zdravo za gotovo i nepohodno je ovakav napredak čuvati i produbljivati“, naveo je Osmani, koji je i ministar spoljnih psolova Makedinije, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH posle njegove dvodnevne posete toj zemlji.

On je ocenio da bi „konstruktivan dijalog, kompromis i saradnja trebalo da bude u fokusu poboljšanja trenutne situacije i preduzimanja koraka za obnovu poverenja i osiguranje napretka u reformama za dobrobit ljudi“.

Osmani je tokom dvodnevne posete BiH održao sastanke sa članovima Predsedništva BiH, kao i sa ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, sa kojima je razgovarao o trenutnoj političkoj klimi u zemlji i potrebi nastavka reformi u oblastima izbornog procesa, bezbednosti, borbe protiv korupcije, ljudskih prava i pomirenje.

Osmani je, kako se naglašava u saopštenju, ponovo potvrdio opredeljenost OEBS-a snažnom angažmanu i bliskoj saradnji sa BiH.

On se sastao i sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa članovima Centralne izborne komisije BiH, a razgovaralo se o izbornoj reformu i jačanju integriteta izbornih procesa.

Predsedavajući OEBS-a donirao je dva vozila za projekte deminiranja i izgradnje poverenja, koji su, kako je navedeno, rezultat uspešne međuopštinske saradnje pet opština sa područja Majevice.

Osmani je posetio i Jablanicu i Mostar, gdje je razgovarao sa lokalnim zvaničnicima, a tokom boravka u BiH razgovarao je i sa predstavnicima civilnog društva iz cele BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.