U trendu

Predsednica RS smatra da je u toku specijalni rat

 Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da je na snazi specijalni rat i da su navodi o dogovoru evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija (Varhelyi) sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom o održavanju posebne sednice Narodne skupštine opasno podmetanje.

„To opet radi sarajevska kuhinja, u sprezi sa svojim prijateljima, koji su u stvari neprijatelji jedine moguće BiH. Ko kome šta podmeće i smešta, to više i nije važno, ali je jasno da je na sceni specijalni rat“, kazala je Cvijanović.

Dodala je da „sarajevska politička scena uvek pribegne uobičajenim pretnjama pravosudjem, prizivanjem stranih trupa ili visokih predstavnika, kao i angažovanju domaće i medjunarodne harange“.

„Ne znam da li nekome stvarno deluje realno da je došao bilo koji evropski komesar i dogovarao kad će se održati sednica Narodne skupštine Republike Srpske. Ovo je opasno podmetanje i u ovu političku prljavštinu se nastoji uvući svako. Mislim da je usmereno na Madjarsku, zbog njihovog realnog, objektivnog i neopterećenog stava o krizi u BiH“, ocenila je predsednica RS.

Potpredsednik opozicione Partije deokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak ocenio je da današnja vest da su Dodikovi medjunarodni prijatelji sa njim unapred dogovorili da sednica Narodne skupštine RS o vraćanju nadležnosti bude održana 10. decembra i da se obavezao da neće biti nikakvih odluka u narednih šest meseci, predstavlja najnoviji primer nipodaštavanja Narodne skupštine i „iskorištavanja institucija za ličnu i partijsku korist“.

Crnadak je naveo da je „posebno bolna činjenica da je Dodik sa komesarom Varhejijem još pre 25. novembra dogovorio da posebna sednica bude održana 10. decembra, iako je kolegijum Narodne skupštine odluku doneo tek 7. decembra“, što dodao je, znači da je Dodik „bukvalno pogazio i ponizio Nedeljka Čubrilovića, Denisa Šulića i kompletno rukovodstvo NSRS, a da su celu Republiku Srpsku danima držali u zabludi“.

„Republika Srpska je danas konačno videla kako radi SNSD, sve poteze tajno dogovara sa strancima, igra se sa instutucijama Republike Srpske, a u javnosti se prikazuju kao velike neustrašive patriote koje se nikad ne povlače“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, danas je Republika Srpska mogla najbolje da vidi zašto je predsednik Hrvatske Zoran Milanović, „novi najbolji prijatelj Dodika i njegovih saradnika, za ovu ekipu rekao da su ‘barabe’ i da, osim velike priče, ne mogu ništa uraditi“.

Crnadak je, kao narodni poslanik, zahvalio ambasadoru Johanu Satleru (Johann Sattler) što je „konačno otvorio oči“ svima u Republici Srpskoj, da do kraja vide ko vodi taj entitet BiH i što je posle ovoga potpuno jasno da pojedinci iz opozicije više ni u jednoj situaciji ne treba da podržavaju politike i kadrovska rešenja SNSD-a, kao što se nedavno dešavalo.

Sarajevski portal Istraga objavio je dokument koji je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uputio u Brisel posle Varhejijeve posete Sarajevu, u kojem je navedeno da je evropski komesar sa Dodikom dogovorio održavanje posebne sednice parlamenta RS, ali i da će zakoni o vraćanju nadležnosti biti doneti za šest meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)