Predsednik Albanije tužio ministra pravde i dva zvaničnika

TIRANA – Predsednik Albanije Iljir Meta tužio je danas ministra pravde i dva visoka zvaničnika zbog kršenja Ustava, što je poslednji korak koji je preduzeo protiv vlade Socijalističke partije, koju optužuje da krši Ustav i ima veze sa organizovanim kriminalom.

Meta je optužio njih trojicu da su mu „otvoreno i na mafijaški način“ preoteli ovlašćenja koja su mu kao predsedniku dodeljena Ustavom.

Rekao je i da traži od specijalnog tužioca da se pozabavi slučajem.

Meta je mislio na pitanje albanskog Ustavnog suda, preneo je AP.

Šest od devet mesta u tom sudu je upražnjeno, nakon što je u postupku provere utvrđeno da sudije nisu mogle da dokažu da je sva njihova imovina stečena legitimno ili da su tokom karijere ispunjavali antikorupcijske i profesionalne standarde.

Pitanje popunjavanja mandata pretvorilo se u sukob među političkim strankama.

Iako bi predsednik trebalo da bude ujedinjujući faktor u zemlji, Meta je pozvao na skup protiv vlade 2. marta, potez koji je podržala opozicija.

Mesecima prošle godine opozicija je održavala proteste koji su se često pretvarali u nasilne sukobe sa policijom.

Opozicija je, takođe, bojkotovala i parlament i lokalne izbore, optužujući vladu za prevare i veze sa organizovanim kriminalom.

Otkako je pre tri godine preuzeo predsedničku funkciju Meta, bivši lider Partije socijalističkog pokreta za integraciju, malobrojne levičarske grupe koja je sada u opoziciji, uvek je bio glasni protivnik vladajuće Socijalističke partije premijera Edija Rame.

Socijalisti, koji dominiraju u parlamentu, pokrenuli su postupak za opoziv Mete, prvi u postkomunističkoj Albaniji, nakon njegovog pokušaja da poništi prošlogodišnje opštinske izbore.

Očekuje se da će parlament u martu predstaviti izveštaj u kome će verovatno tražiti smenu Mete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.