Predsednik Hrvatske: Važno da je Mladić u zatvoru

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je najvažnije da je Ratko Mladić u zatvoru, a dužinu suđenja pred haškim sudom nazvao je sramotom i travestijom.

„Glavno da je u zatvoru. Neka je on tamo“, rekao je Milanović novinarima na Krku o jučerašnjoj pravosnažnoj presudi Mladiću za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, prenela je agencija Hina.

Hrvatski predsednik je Mladića nazvao „sociopatom i groznim likom“ i ukazao da je u Srebrenici počinjen genocid.

„Znam da to neće leći nekima u Srbiji, ali tako je, žao mi je. Trebalo je sami kao narod da se zaštitite od toga da najgori sinovi vašeg naroda preuzmu stvar u svoje ruke i ubijaju nevine i nenaoružane“, rekao je Milanović.

On je komentarisao o to što je predsedavajuća haškog sudskog veća, sutkinja Prisca Matimba Njambe iz Zambije osporavala zločine u Srebrenici. Rekao je da je ona „ugledna sutkinja, ima dobru karijeru, ali ima čudan način rezonovanja“.

„Osam hiljada ubijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid, nema takvog sličnog događaja ili presedana u zadnjih 50 godina“, naglasio je hrvatski predsednik.

Milanović je upozorio da kriterijumi za genocid treba da ostanu visoki i da unutar te formulacije moraju da budu zadovoljeni „relativno strogi kriterijumi da se i genocid kao takav ne bi banalizovao“.

„Genocid je i genocid nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu (…) najveći koji pamti naša civilizacija, genocid je i, na puno prizemniji način, počinjen protiv Tutsija u Ruandi koji su ubijani praktički ručno i morali plaćati za metak da ih ne bi ubijali mačetama, sve se to događalo 1994.“, rekao je predsednik Hrvatske i dodao da je godinu kasnije počinjen genocid u Srebrenici.

On je naglasio da je važno da se pošalje poruka da to „više nikad ne sme da se dogodi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.