U trendu

Predsednik Makedonije poništio abolicije 22 političara

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov poništio je danas abolicije 22 političara od ukupno 56, koliko je samovoljno pomilovao u aprilu.

U kratkom obraćanju medijima Ivanov je rekao da je poništio pomilovanja za „sva politički eksponirana lica“, ali nije naveo o kojim političarima se radi.

„Ne želim da postoji sumnja da je ijedan poltičar iznad zakona ili da je nedodirljiv. Naprotiv, svako će da odgovara za svoje postupke“, rekao je makedonski predsednik.

Ivanov nije objasnio razlog zašto je poništio 22 abolicije, ali je poručio da preostali, oni kojima nije poništio pomilovanje, imaju zakonsku mogućnost da sami zatraže, ako smatraju da treba da im se ukine abolicija.

On je ponovio da i dalje smatra da nije doneo pogrešnu odluku kada se odlučio da abolira 56 političara i da i dalje misli da je to „ključno za rešavanje krize“ i da je to napravio „u interesu države i gradjana“.

Kontroverzna odluka Ivanova od 12. aprila ove godine da abolira 56 političara izazivala je oštre reakcije opozicije i medjunarodne zajednice, odnosno SAD i EU, koje su zatražile njeno povlačenje a dovela je i do višednevnih protesta u više gradova Makedonije.

Medju aboliranim političarima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO-DPMNE, kao i njen lider, bivši premijer Nikola Gruevski.

Protiv njih Specijalno tužilaštvo vodi krivične istragu zbog slučajeva povezanih sa aferom prisluškivanih razgovora..

Učesnici antivladinih protesta „Šarena revolucija“ smatraju da je Ivanov odluku o aboliciji doneo u dogovoru s Gruevskim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.