U trendu

Predsedništvo SDA pozvalo Tužilaštvo BiH da deluje na osnovu zakona o zabrani negiranja genocida

Predsedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je donelo čak osamnaest zaključaka, koji se odnose na odlazak starog i dolazak novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Pelješki most i još niz pitanja.

Predsedništvo SDA pozdravilo je odluku dosadašnjeg Visokog predstavnika Valentina Incka, kojom je nametnut zakon o zabrani negiranja gencida, ističući da se tako „konačno može stati u kraj retorici koja više od dve i po decenije od okončanja rata i počinjenog genocida sprečava prevazilaženje ratnog nasledja i posledica destruktivne politike zasnovane na takvoj retorici“.

„Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odlučno postupa u skladu sa novim odredbama Krivičnog zakona BiH“, stoji u zaključku.

Naredna dva zaključka odnose se na odluke Narodne skupštine Republike Srpske kojima se ne prihvata Inckova odluka i odbija učešće srpskih predstavnika da učestvuju u radu institucija na državnom nivou.

Predsedništvo SDA upozorilo je političke predstavnike iz RS da „nerazumnom blokadom rada institucija države BiH nanose štetu svim gradjanima te zemlje, a posebno gradjanima RS koji se suočavaju sa katastrofalnom ekonomskom situacijom“.

„Zabrana negiranja genocida i ostalih ratnih zločina je civilizacijski standard, a ne izgovor za blokiranje rada državnih institucija i izazivanje novih kriza“, stoji u zaključcima.

SDA je pozvala predstavnike RS da odustanu od blokada, te da energiju ulože u postizanje ključnih reformi i stvaranje preduslova za kvalitetniji život gradjana.

Predsedništvo SDA smatra neustavnim zakone koje je usvojila Narodna skupština RS, a kojima se odluka Visokog predstavnika proglašava „nevažećom na teritoriji entiteta RS“, te se „pokušava zakonom zabraniti iznošenje istine o počinjenom genocidu“.

Najavljeno je da će Klub Bošnjaka u Domu naroda RS staviti veto na ove zakone, dok je Kancelarija Visokog predstavnika (OHR) pozvana da te zakone stavi van snage.

„Upozoravamo vlasti RS da odbijanjem da sprovode odluke Visokog predstavnika direktno krše Dejtonski mirovni sporazum, sa svim posledicama koje time nastaju“, ističe se u zaključcima.

Predsedništvo SDA je dalje pozdravilo izbor Kristojana Šmita za novog Visokog predstavnika.

„Izražavamo očekivanja da će, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, postupati u skladu sa obavezama i ovlašćenjima koje mu pripadaju, te pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH“, ističe se u zaključcima.

Predsedništvo SDA je, izmedju ostalog, dalo i punu podršku regionalnoj ekonomskoj saradnji, konstatujući da je Bosna i Hercegovina na Samitu Evropska unija–Zapadni Balkan, koji je održan u Sofiji u okviru Berlinskog procesa, već potpisala Sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu, koji obuhvata sve države Zapadnog Balkana.

„Smatramo da je ovaj Sporazum pod pokroviteljstvom Evropske unije dovoljan okvir za saradnju i da ga ne treba dovoditi u pitanje pokretanjem novih inicijativa reduciranog karaktera“, ocenili su iz SDA.

Predsedništvo SDA ocenjuje neprofesionalnim i pristrasnim rad Tužilaštva BiH sa glavnom tužiteljkom Gordanom Tadić na čelu, koje, kako je ocenjeno, nastavlja sa selektivnim pristupom u procesuiranju ratnih zločina i drugih krivičnih dela.

„Dosadašnje aktivnosti pokazuju da se Tužilaštvo BiH ne želi baviti korupcijskim aferama čiji su akteri zvaničnici iz RS, poput afere ‘Ikona’, nabavke poljske bolnice, respiratora i o nizu drugih afera“, navedeno je zaključcima.

Predsedništvo SDA pozdravilo je i odluku Ustavnog suda BiH da naloži Komisiji za koncesije BiH rešavanje spornih pitanja izmedju države BiH i RS u vezi sa dodelom koncesija za izgradnju hidroelektrana na reci Drini.

Povodom spajanja Pelješkog mosta, Predsedništvo SDA i dalje smatra da je to sporno pitanje, jer se izgradnji pristupilo bez saglasnosti državnih institucija BiH i bez prethodnog omogućavanja BiH slobodnom pristupu otvorenom moru.

Zaključcima se, izmedju ostalog, pozdravlja i odluka crnogorskog parlamenta da usvoji Rezoluciju o Srebrenici, kao i implementacija presude Evropskog suda kojom je izmeštena crkva iz dvorišta Fate Orlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.