U trendu

Predstavnički dom BiH izglasao zakone za pristupanje EU

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je dva veoma važna zakona, koji su ključni za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Radi se o Predlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom veću, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Uz predloge ovih zakona, Predstavnički dom usvojio je na jučerašnjoj sednici zaključke u kojim od Doma naroda traži da ih usvoji po hitnom postupku te da istovremeno okončaju i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama.

„Predstavnički dom obaveštava Delegaciju EU u BiH da je usvojio Predlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, nakon što je ranije usvojio Predlog zakona o javnim nabavkama, da ih je prosledio Domu naroda sa zahtevom za hitno postupanje te traži od institucija EU da BiH odobre status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji“, kaže se u zaključku.

„Zakon o VSTV-u se odnosi na integritet nosilaca sudskih funkcija, dok je Zakon o sukobu interesa priča koja traje duži niz godina i koja je zapravo sveobuhvatni zakon koji je rađen u saradnji s međunarodnim organizacijama u BiH i jednom većom grupom zastupnika iz oba entiteta, iz pozicije i opozicije. On ispunjava sve evropske standarde, dobio je tu vrstu podrške i tretira u kompletnosti sve ono što je teretirao i nefunkcionalni zakon o sukobu interesa“, kazao je jedan od predlagača, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlametarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Da bi stupili na snagu, ovi zakoni moraju dobiti potrebnu podršku i u Domu naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar