U trendu

Preimenovanje Koranskog mosta u „čast“ zločincima

ZAGREB – Gradskom veću u Karlovcu, u Hrvatskoj, stigao je zahtev da se Korantski most preimenuje u Most Specijalne jedinice GTOM, čiji je pripadnik Mihajlo Hrastov, 13 razoružanih rezervista JNA.

Gradsko veće će o tome odlučivati sutra, na godišnjicu tog zločina, a zahtev je podneo predsednik Komisije za gradske simbole, imenovanja i preimenovanje javnog prostora i objekata u tom gradu Stipo Adžaga.

U obrazloženju ovog akta navodi da je delovanjem specijalne jedinice GROM , kako se navodi, „sprečeno i zaustavljeno daljnje neprijateljsko delovanje, što je ujedno bila i prekretnica u odbrani grada Karlovca“.

Na godišnjicu spmenutog ratnog zločina u Karlovcu biti sveečano otvoren i mural koji je oslikan u čast Mihajlu Hrastovu, a koji su napravili karlovački Bad Blue Boysi u sradnji sa udruženjima veterana.

Hrvatski portal Index prenosi da su ovom gradu veoma popularne i majice s likom Hrastova, koje su takođe izradili pripadnici Bad Blue Boysa.

Oni su, dodaje se sredinom jula na Fejsbuku saopštili da je zbog potražnje napravljena dodatna serija majica s likom ovog osuđenog ratnog zločinca.

Hrastov je osuđena zbog zločina koji je počinio 21. septembra 1991. godine, kada je na Koranskom mostu ubio 13 razoružanih rezervista JNA-a, a dvoje ranio.

U najdužem krivičnom postupku u hrvatskoj istoriji, a nakon što je Županijski sud u Karlovcu doneo tri oslobađajuće presude, Hrastova je Vrhovni sud osudio na četiri godine zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.