U trendu

Prihvaćena Dubrovačka izjava, Inicijativa tri mora

Učesnici Dubrovnik foruma doneli su u četvrtak Dubrovačku izjavu kojom podržavaju konkretne projekte energetskog, saobraćajnog i digitalnog povezivanje srednje i istočne Evrope i pozivaju zainteresovane iz celog sveta da u njima učestvuju.

Države članice Evropske unije smeštene između Jadrana, Baltika i Crnog mora – Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija – podržale su „Inicijativu tri mora“, kao neformalnu platformu za osiguranje političke podrške i delovanja na konkretnim prekograničnim i makro-regionlanim projektima, navodi se u izjavi, prenosi Hina.

Ti projekti u energetici, saobraćaju, digitalnoj komunikaciji i privredi srednje i istočne Evrope treba da jačaju konkurentnost ekonomija tih 12 zemalja, njihovu bezbednost, ali i da osnaže Evropsku uniju u celosti.

„Inicijativa tri mora otvorena je za partnerstva u konkretnim projektima sa zainteresovanim državma ili poslovnim ljudima iz celog sveta koji su predani temeljnim vrednostima i načelima EU“, navodi se u izjavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.