U trendu

Privedeni antivakseri, sumnjiče se za podsticanje na terorizam

Pripadnici pet policijskih uprava na području pet hrvatskih županija privedeno je najmanje pet osoba, među kojima je i Marko Francišković, vođa antivakserskih protesta, a koji se sumnjiče da su javno podsticali terorizam, preneo je hrvatski portal Index.

MUP je saopštio danas da se u pet županija sprovodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje počinjenog krivičnog dela Javno poticanje na terorizam.

Radi se, navodi se, o istrazi zbog sumnji u radnje kojima se podstiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, ekonomskih i privrednih ili društvenih struktura Hrvatske napadom na fizički integritet drugih osoba i javne objekte.

Današnjim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije, stoji u saopštenju i dodaje da će tokom narednih dana policija raditi na prikupljanju dokaza pretresom objekata, vozila i druge opreme.

Index nezvanično saznaje da su među privedenima Marko Francišković, jedan od govornika na nedavno održanom protestu protiv covid-potvrda u Zagrebu i Šibeniku, Natko Kovačević, teoretičar zavjere koji je 2016. godine u HRT-ovoj emisiji iznosio sulude teorije o „Bilu Gejtsu koji želi da pobije Hrvate“. Saznaju da je među privedenima i Denis Bašnec, koji se predstavlja kao lekar prirodne medicine, fitoterapeut, herbalista i nutricionista.

Reč je, dodaje se, o osobama koje su u zatvorenim grupama na aplikaciji Telegram dogovarali akcije na protestu protiv kovid potvrda u zagrebu, a neki od njih, dodaje se, predlagali su i nasilno delovanje.

Policija trenutno pretražuje njihove prostore, vozila i traže oružje, mobilne telefone, računare, USB stikove i ostali materijal koji bi im bio od pomoći u istrazi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar