U trendu

Privremeno oduzeti predmeti u okviru akcije „Pečat“

SARAJEVO – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, juče su sproveli operativnu akciju „Pečat“ u okviru koje je uhapšeno devet osoba zbog postojanja sumnje da su počinile krivično delo „udruživanje radi činjenja krivičnih dela“ i „krivotvorenje isprave“ Krivičnog zakona FBiH.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, pet uhapšenih osoba je predato u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Prilikom pretresa na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banjaluke i Brčko distrikta BiH, kod tih osoba su pronađeni i privremeno oduzeti računari, pečati, diplome i kopije diploma i uverenja o završenoj osnovnoj i srednjoj školi, prazne radne knjižice Federacije BiH, pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, lekarska uverenja, blanko izvodi iz matične knjige venčanih, uverenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, potvrda o radnom iskustvu, uspehu učenika…saopšteno je iz SIPA-e.

Istovremeno radnica Ministarstva pravde u Vladi Republike Srpske (RS) Vesna Iličić udaljena je danas s posla, nakon što je juše privođena u akciji Kantonalnog tužilaštva Unsko-Sanskog kantona i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi s istragom prodaje i falsifikovanja diploma.

Vesna Iličić je udaljena iz Ministarstva pravde, dok, kako je saopšteno, za to budu postojali razlozi.

Iz Ministarstva pravde RS-a dodaju da SIPA nije iuzimala nikakvu dokumentaciju u tom resoru entitetske vlade, niti su ih o svojim aktivnostima obavestili.

Dodaju i da su iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona jutros informisali da je radnica Ministarstva pravde RS-a juče uhapšena i da je nakon ispitivanja puštena na slobodu.

Napominju da, prema obaveštenju Tužilaštva, Ilinčić „nije uhapšena u svojstvu službene osobe, odnosno, kao zaposlena radnica Ministarstva pravde u Vladi RS-a“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.