U trendu

Profašistička orijentacija većine hrvatske omladine

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao „uobičajno profašističko ponašanje značajnog dela hrvatskih maturanata“ koji uzvikuju ustaški pozdrav „Za dom spremni“ i podižu desnu ruku pozdravljajući pozdravom kojm su nacisti iskazivali odanost Adolfu Hitleru.

„Jedan od najbolji dokaza profašističke orijentacije većine hrvatske omladine jeste istraživanje koje su 2015. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG. Prema navedenom istraživanju čak 71 posto učenika završnih srednjih škola u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina“, podseća Linta u izjavi za javnost.

On je dodao da ništa drugo i nije bilo za očekivati kada se uzme u obzir činjenica da u obaveznoj lektiri za šesti razred osnovne škole postoji roman Stjepana Tomaša koji sadrži promovisanje ustaštva odnosno ustaški poklič „Za dom spremni“ i rečenicu poput „Mi smo spremni poglavniče“.

„Takođe, postoje i tri priručnika za osnovnu školu u kojima se veliča uloga ustaša kao oslobodilačkog pokreta koji se tobože borio protiv srpskog centralizma i poriču zločini odnosno genocid nad Srbima u NDH“, dodaje se u saopštenju.

Linta ističe da na profašističku orijentaciju većine hrvatskih maturanta posebno utiče popularni proustaški pevač Marko Perković Tompson koji veliča ustaške pokolje Srba, a prikazuje se na nacionalnoj televiziji, nastupa na najvećim stadionima i trgovima i poziva se na razne gradske proslave širom Hrvatske.

„Skandalozna je činjenica da je hrvatska policija mirno posmatrala maturante kako uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni“ što još jednom potvrđuje proustaški karakter Hrvatske. Iako postoji više zakona u kojima se navedeni ustaški pozdrav definiše kao prekršano delo, a u Krivičnom zakonu čak kao krivično delo, hrvatska policija je odlučila da ne postupa po službenoj dužnosti i time otvoreno prekršila zakone“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.