najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Linta: Omalovažavanjem Srbije do vlasti

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je Srbija usvojila zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine još 2003. godine uz saglasnost međunarodnih organizacija i osudio izjave hrvtaskih političara koji najavljuju da će Hrvatska poništiti taj zakon.

Komentarišući izjavu predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji je, na završnom predizbornom skupu svoje koalicije u Splitu, rekao da će Hrvatska poništiti srpski zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine kao otvoreno pitanje iz vremena velikosrpske agresije, Linta je ocenio da Plenković i slični njemu uporno nastavljaju da iznose besmislenu laž da je Srbija izvršila agresiju s ciljem stvaranja Velike Srbije.

„Plenkovića i mnoge hrvatske političare treba stalno podsećati na neospornu činjenicu da je Tuđmanov režim izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja hrvatske države bez ili sa što manje Srba. Da bi ostvario svoj zločinački cilj Tuđmanov režim je dozvolio povratak preostalih živih ustaša iz emigracije i rehabilitovao ustaštvo“, poručio je Linta u saopštenju.

Linta ističe da Plenkovića i mnoge hrvatske političare treba stalno podsećati da je Srbija usvojila Zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine još 2003. godine uz saglasnost međunarodnih organizacija, pre svega Saveta Evrope, čime je preuzela civlizacijsku obavezu da goni i kažnjava sva lica, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost, koja su počinila ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti na prostoru bivše Jugoslavije.

„Jasno je kao dan da Plenković i mnogi drugi nastavljaju da obmanjuju značajan broj hrvatskih veterana, koji su okrvavili ruke, da neće odgovorati za brojne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima“, kaže Linta.

On ističe i da je „tragikomična izjava Plenkovića da su HDZ-ovi ministri uložili veliki trud da blokiraju Srbiju povodom njenih pregovora sa EU, kao i da su to činili bolje od vlade (Zorana) Milanovića“.

„Plenković, Milanović i njihove stranačke kolege dobro znaju da Hrvatska ne odlučuje o evropskim integracijama Srbije, ali pokušavaju da omalovažavanjem Srbije i pljuvanjem po srpskom narodu dobiju glas više i tako osvoje vlast u naredne četiri godine“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike