U trendu

Program:Suprotstavljanje negatorima crnogorskog identiteta

PODGORICA – Novi Program najuticajnije opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanavića, koji će biti usvojen na vanrednom kongresu, predviđa da će se ta stranka u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza koji će se suprotstaviti negatorima crnogorskog identiteta, piše podgorička Pobjeda.

DPS će se, navodi se u dokumentu, „beskompromisno suprotstaviti pokušajima ugrožavanja tekovina istorijskog referenduma o nezavisnosti“, ostvariće prava da ima svoju pravoslavnu crkvu, boriće se, kažu, protiv manpulacija Srpske pravoslavne crkve i vraćanju svoje imovine.

U narednom periodu, DPS se obavezuje da će se posvetiti stvaranju širokog političkog saveza, koji će predstavljati, kako navode, „još snažniju branu civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog identiteta“.

U DPS-u, piše list, naglašavaju da je zaštita državnog integriteta i dostojanstva Crne Gore prioritet najvišeg reda.

„Kao refleksija globalnih političkih procesa, Crna Gora se tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem kleronacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire s njenom samobitnošću, građanskim karakterom i evropskom orijentacijom. Posledično, svedočimo pokušajima kulturne asimilacije i, neretko, otvorenog negiranja identitetske posebnosti crnogorskog naroda, a time i negiranja potrebe postojanja crnogorske države. To nas neće pokolebati“, piše u Programu.

Navode da „brutalno mešanje“ predstavnika SPC ne samo u politički život već i u sam izborni proces u Crnoj Gori nedvosmisleno je potvrdilo ispravnost našeg opredeljenja da, na savremenim osnovama, uredimo odnos države i religijskih zajednica.

„Pravo crnogorskih vernika na samostalnu pravoslavnu crkvu koja će delovati na prostoru Crne Gore, u DPS-u doživljavamo kao sastavni deo korpusa istorijskih prava za čiju ćemo se afirmaciju zalagati istrajno, tolerantno i promišljeno, poštujući pravila koja važe u globalnom pravoslavlju“, stoji u predloženom programu.

DPS će se, stoji takođe, boriti svim pravnim sredstvima za to da se sakralna imovina koja je pripadala državi Crnoj Gori pre njenog, kako se navodi, nasilnog ukidanja 1918. godine, vrati državi Crnoj Gori.

Programom DPS predviđena je i afirmacija crnogorskog jezika i kulture.

Pozivajući se na pouzdana saznanja, Pobjeda piše da su svi opštinski odbori predložili Mila Đukanovića za predsednika partije.

Novim Statutom je predviđeno da DPS ima četiri potpredsednika od kojih je jedno rezervisano za ženu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.