U trendu

Programsku deklaraciju SDA osudio i Čovićev HNS

SARAJEVO – Programska deklaracija bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) je osim negativne reakcije političara iz Republike Srpske izazvala i osudu predstavnika hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH poručio je da odbacuje ciljeve i smer delovanja koji su definisani u programskoj deklaraciji SDA, koja je usvojena juče na njenom kongresu u Sarajevu, jer je ona potpuno neprihvatljiva i ugrožava stabilnost države BiH.

„Ovakva Deklaracija posebno je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države – jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potpuno suprotan smer“, navodi se u saopštenju.

HNS podseća da je BiH jedino moguća kao zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda. BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda.

„Programska deklaracija SDA dokaz je organizovanog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH. Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istovremeno sprovodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije. Pozivamo političke predstavnike Bošnjaka da se vratimo razgovorima za pravedna rešenja koja će svima u BiH doneti dobro. Budući da postojeća rešenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, nužno je izmeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju evropski zvaničnici“, kaže se u saopštenju HNS.

Iz HNS-a navode da je nužno što pre iznaći široki politički i društveni konsenzus i time osigurati stabilno političko okruženje, formirati vlast i vratiti se putem prema EU i NATO-u.

„Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti deo projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH“, zaključuje se u saopštenju HNS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.