U trendu

Prosvetari štrajkuju širom HR, najava stigla i sa fakulteta

ZAGREB – Danas će biti nastavljen štrajk zaposlenih u srednjim i osnovnim školama širom Hrvatske, u svim županiijama i Gradu Zagrebu, a u četvrtak će im se, kako je najavljeno, pridružiti i fakulteti.

Kako su javili hrvatski mediji, sindikalci u osnovnim i sednjim školama nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plata svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12 odsto u narednoj godini i to u tri navrata od po dva odsto.

Prosvetari u osnovnim i srednjm školama štrajku od prošle sedmice, a nezadovoljni su visinom platnih koeficijenata.

Ministar nauke i obrazovanja Josip Aladrović najavio je razrešenje štrajka ove sedice.

Potvrdio je da će vlada angažovati stručnjake koji će raditi na promeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Sindikalna poverenica Melita Bertić iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru kazala je da je većina nastavnika (oko 80 odsto) u toj školi u štrajku, a da se pridružuju i kolege koje nisu sindikalno organizovane.

Dodaje da su dosadašnje ponude vlade neprihvatljive jer, kako kaže, sindikati traže povećanje koeficijenata, a ne osnovice, preneo je HRT.
Portal Net preneo je danas da je upravo propao pokušaj mirenja zaposlenih na fakultetima s vladom, koja im, kako se navodi, nije ponudila ništa.

Iz sindikata visokog školstva najavili su da će štrajk otpočeti u četvrtak.

“Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa”, rekao je Igor Radeka iz Sindikata nauke i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja.

“Sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak. Svake sedmice najmanje jedan dan ćemo biti u štrajku“, rekao je Radeka i pozvao nenastavno i nastavno osoblje da im se pridruže.

Rekao je i da očekuje da će ceo sistem biti u štrajku.

Oni traže povećanja plata zaposlenima sa najnižim zaradama. Smatraju da je neophodno povećati plate zaposlenim sa najnižim platama kako bi se otklonile razlike koje postoje u primanjima zaposlenima u nauci i obrazovanju sa zaposlenima u javnim službama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar