U trendu

Protest istoričara iz regiona protiv zloupotreba istorije u procesu EU integracija S.Makedonije

Grupa od dvadesetak istoričara iz regiona danas je u otvorenom protestnom pismu zbog bugarske zloupotrebe istorije u procesu evrointegracije Severne Makedonije zatražila od istoričara i političara da ne potpiruju nacionalističke konflikte.

„Sukobi oko istorije i istorijskih simbola ponovo su važna politička tema u Jugoistočnoj Evropi. Poslednjih meseci vlada Bugarske preti blokadom početka pregovora Brisela i Skoplja, tražeći od Severne Makedonije da prihvati ‘istorijsku istinu’ da makedonski identitet i jezik imaju bugarske korene i da su makedonsku naciju stvorili Tito i Kominterna. Osudjujemo ovaj slučaj istorijskog revizionizma i zloupotrebu istorije u političke svrhe“, navodi se u pismu.

Ukazuje se da je takav pristup opasan ne samo za istoriju kao humanističku disciplinu, već i za demokratiju i prosperitet i regiona i same Evropske unije.

„Nametanje ‘istorijskih istina’ je neprihvatljivo i opasno. Stvaranje makedonske nacije se ne razlikuje od načina na koje su nastale sve druge nacije, a pravo na samoopredeljenje je osnovno ljudsko pravo“, istakli su istoričari.

Od institucija i država EU su zatražili da reaguju na zloupotrebe istorije, poštujući osnovne principe Evropske unije koji su ugroženi na Balkanu i u Evropi – različitost, antifašizam i demokratija.

„Evropska unija je stvorena kao lek protiv loših iskustava iz prošlosti i zato ne dozvolimo da se iskrivljavanjem istorije uništavaju principi na kojim se temelji ideja o ujedinjenoj Evropi“, upozorava se u pismu.

Protestno pismo su potpisali Dubravka Stojanović, Husnija Kamberović, Tvrtko Jakovina, Božo Repe, Adnan Prekić, Snježana Koren, Milivoj Bešlin, Damir Agičić, Branimir Janković, Momir Samardžić, Olga Manojlović Pintar, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Srdjan Milošević, Aleksandar R. Miletić, Veljko Stanić, Petar Žarković i Dragan Markovina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.