U trendu

Protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju

CETINJE – Skupu protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, koji organizuje tzv. Patriotski komitski savez, uz podršku opozicione DPS predsednika Mila Đukanovića, okupio je mnogo manje ljudi od očekivanog s obzirom na to da su prisutni došli iz cele Crne Gore.

Na skupu je samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedejić, inače, raščinjeni svestenik Srpske pravoslavne crkve, ali i bivši direktor Uprave policije i Đukanovićev aktuelni savetnik Veselin Veljović, kao i drugi funkcioneri DPS.

Ustoličenje mitroplita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u prisustvu patrijarha srpskog Porfiriija, a Veljović je prošle sedmice u autorskom tekstu za jedan crnogorski mediji pozvao pripadnike policije da odbiju poslušnost starešina i priključe se protivnicima ustoličenja.

Protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha Porfirija su sve opozicione stranke predvođene Đukanovićevim DPS-om, brojne nevladine organizacije i pojedinci.

Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni zahtevjau da se taj čin izmesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen poslednjih decenija ili u sedištu SPC u Beogradu.

Osnovna poruka okupljenih je da se Crna Gora „nikada neće utopiti u ‘srpski svet'“, preneli su podgorički mediji.

Deo grada kod Biljarde blokirala je pollicija, koja je na protestu prisutna u velikom broju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.