U trendu

Protest Slovenaca zbog domobranske zastave na turniru u Beču

LJUBLJANA – Slovenački teniski savez protestovao je kod organizatora teniskog turnira Erste Bank Open (serija 500) u Beču i zatražio izvinjenje, jer su kod nastupa najbolje rangiranog slovančkog tenisera Aljaža Benedeta, umesto zastave Slovenije, pokazali zastavu koju su u Drugom svetskom ratu koristili slovenački domobrani.

U zahtevu za izvinjenjem i pojašenjenjem organizatora kako je do toga došlo, navodi se da se na velikom ekranu u dvorani prilikom igre Bedeneta protiv Gaela Monfisa u četvrtfinalu, koju je francuski teniser u petak dobio, pojavila zastava slovenačkih domobrana, kolaboracionista koji su se u Sloveniji tokom Drugog svetskog rata borili na strani okupatora, protiv partizana.

Takođe, navodi se da je reč o gafu, a možda i „provokaciji“ i da se radi o izuzetno grubom i neprihvatljivom neznanju organizatora, preneli su slovenački mediji, navodi Hina.

Slovenačka državna zastava od 1991. je belo-plavo-crvena trobojka s državnim grbom na levoj strani, dok je na bečkom turniru organizator upotrebio trobojku s istim rasporedom boja, ali sa jednoglavim orlom raširenih krila na plavom polju, kakvu su koristili domobrani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.