U trendu

Protest u Podgorici: Oni su prošlost, mi smo Evropa

PODGORICA – Peti građanski protest “Odupri se 97.000”, sa kojeg je poručeno da je vlast privatizovala državu i ponovo zatražene ostavke najviših zvaničnika, održan je u Podgodici.

Protest je prošao bez incidenata, a organizatori su pozvali građane da se mirno raziđu i ponovo okupe 23. marta.

“Vi držite vlast 30 godina, ali mi smo država. Mi smo zastava”, poručeno je sa prepunog Trga nezavinosti u centru Podgorice.

Na početku protesta organizatori su apelovali na okupljene da protest protekne mirno i dostojanstveno i da ne nasednu na provokacije i poručili da su protestne šetnje maraton kojim će doći do cilja.

Rečeno je da su potrebne korenite promene u Crnoj Gori i da ta država već bila u EU “da nema kartela na vlasti”.

Poručili su i opoziciji da se od njih očekuje da na pravi način valorizuje promene, ali da i oni moraju menjati svoje delovanje i drugačije birati svoje prioritete.

Na protestu se obratio profesor Goran Ivo Marinović, koji je rekao da je crnogorsko društvo bolesno, da su pojmovi poštovanje, odgovornost i profesionalnost izgubili smisao i značaj i da je paradigma “nenarodne vlasti” strah.

“Dugo su vladali ucenama i strahom kako bi vlast prenosili s kolena na koleno. Kad budemo imali slobodne i fer izbore, kad budemo imali demokratsku smenu vlasti, nećemo više imati sistem koji se zasniva na strahu i gušenju slobodne misli”, poručio je i dodao:

“Oni su prošlost, mi smo Evropa”, rekao je on.

Ispred Studentske inicijative Crne Gore obratila se Teodora, pozvala je studente da ne trpe nepravdu i prestanu da ćute, navodeći da je vlast uzela sve, ali da ne može da im uzme slobodu.

Jedan od organizatora protesta Dzemal Perović pozvao je na oslobađanje Crne Gore i svih njenih institucija, ali i odgovorio na kritiku predsednika Mila Đunakovića da se na protestima ne nose crnogorske zastave.

“Dok pljačckate državne resurse i banjate se po Dubaiju, iznosite pare u tuđe strane banke, otvarate off shor kompanije, gde vam je državna zastava? Dok nam uvaljujete prenos cirkusa od državnog udara i hapsite poslanike, đe vam je Ustav, đe su vam zakoni”, upitao je jedan od organizatora prosteta Dzemal Perović.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Probudi se, Crna Goro”, “Dosta je bilo pljačke, korupcije, lopovluka”, “Milo, čeka te zatvor”, “Kukavičluk, sebičluk”, a uzvikivali su “Milo lopove,

Okupljenima na Trgu nezavinosti su se nešto pre 18 sati pridružili studenti koji su šetnju počeli na Trgu Svetog Petra Cetinjskog.

Nakon govora, protestna šetnja je krenula Ulicom slobode ka stadionu, zatim Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i nazad Ulicom slobode do Trga nezavisnosti, u krugu u kojem se nalaze ključne crnogorske institucije – predsedništvo, parlament, tužilaštvo.

Inače, ranije je planirano da demonstranti danas ostanu na Trgu nezavisnosti sve dok najviši zvaničnici ne podnesu ostavke, ali se od tog plana odustalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.