U trendu

Protivnici referenduma o promeni imena Makedonije slavili ispred Sobranja

Oko 1.000 makedonskih gradjana okupilo se večeras ispred parlamenta u Skoplju kako bi proslavilo slab odziv na referendum o promenu imena Makedonije.

Predstavnici grupe „Bojkot“ postavili su ispred Sobranja Makedonije binu, nose državne zastave i pevaju patriotske pesme, prenosi Plus info.

Oni slave „neuspeh“ referenduma, zahvaljujući kojem je, kako navode, sačuvan identitet Makedonaca.

Saobraćaj ispred Sobranja je obustavljen, a policija je prisutna u velikom broju, kao i medijske ekipe iz balkanskih i evropskih zemalja.

Predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov pozvao je okupljene na poništenje Dogovora Makedonije i Grčke i zatražio krivičnu odgovornost šefa makedonske diplomatije Nikole Dimitrova koji je taj sporazum potpisao, navodi Plus info.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), na referendum je izašlo 34,09 odsto birača do 18.30, pola sata pre zatvaranja birališta.

Odgovor „za“ zaokružilo je 91,03 odsto izašlih, a „protiv“ se izjasnilo 6,03 odsto, pokazuju podaci DIK na osnovu obradjenih 20 odsto biračkih mesta.

Protivnici grčko-makedonskog dogovora koji su pozivali na bojkot današnjeg referenduma počeli su slavlje dok je glasanje još bilo u toku, navodi Asošiejted pres.

Predstavnik opozicione grupe „Makedonija bojkotuje“ Dragan Ugrinovski rekao je par sati pre zatvaranja birališta da se „već može reći da referendum neće uspeti“.

„Makedonski gradjani ne žele da udju u NATO. Ne žele promenu imena zemlje, identiteta, istorije i tradicije makedonskog naroda“, rekao je Ugrinovski.

Gradjani Makedonije danas su odlučivali da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Oni su odgovarali na pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke“.

Da bi referendum bio uspešan, morala su da budu ispunjena dva uslova – da izadje najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 ljudi, i da „za“ zaokruži najmanje njih 451.586.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.