Ptičiji grip u Hrvatskoj

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić izjavio je danas da je od ptičjeg gripa koji je utvrdjen u Vukovarsko-sremskoj županiji dosad uginulo desetak labudova i naglasio da je reč o virusu koji nije opasan za ljude.

„U opštini Cerna pronadjeno je desetak uginulih labudova. Kod njih je utvrdjen ptičji grip, vrste koja dosad nije uzrokovala bolest kod ljudi i nije opasna za ljude“, rekao je ministar novinarima u Zagrebu.

On je dodao da je situacija pod kontrolom i da su alarmirane ostale članice EU i hrvatska javnost.

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je u saopštenju da je reč o pojavi ptičjeg gripa visoko patogenog podtipa H5N8 kod divljih labudova. Fluenca ptica je, dodaje resorno ministarstvo, vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestovati na različite načine, u zavisnosti o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti i na pogodjene vrste.

Što se tiče domaće peradi, najčešće obolevaju kokoške i ćurke, a glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad predstavljaju divlje ptice koje žive uz vodu, posebno divlje patke koje su prirodno otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja.

Ministarstvo je podsetilo vlasnike životinja na zakonsku obavezu da prijave sumnju na bolest veterinaru.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike