U trendu

Puljić tvrdi da ima neprijatnosti zbog izjava

SARAJEVO – Poglavar Katličke crkve u BiH, kardinal Vinko Puljić, tvrdi da je suočen s neprijatnostima zbog svojih ocena o političkom stanju u Bosni i Hercegovini i da je zbog toga, kako kaže, izložen medijskom linču.

Kardinal Puljić je u intervjuu za sarajevski Dnevni Avaz rekao da je u poslednje vreme „doživeo ružne situacije“ i posebno ukazao na ono što o njemu, kako kaže, pišu neki portali, ali je izbegao da navede konkretne primere.

Govoreći o poruci koju je poslao tokom zasedanja Biskupske konferencije BiH u Banjaluci ove sedmice o tome „da one koji ne misle kao vladajući može pojesti mrak“, kardinal Puljić je potvrdio da je i sam dobijao pisma i poruke takvog sadržaja, ali je ponovo odbio da govori o detaljima.

Kardinal Puljić je u Banjaluci konstatovao da se ljudima u BiH „umesto nekadašnjeg jednoumlja nameće troumlje“ pri čemu je rezultat isti, jer vladajuće strake koje žele da zadrže zemlju podeljenom oštro napadaju svakoga ko se usudi da im se suprodstavi.

„Živeo sam u sistemu gde su napredovali podobni. Sada, ponovo, ako se usprotiviš, onda ili počnu da stižu pisma ili poruke ili na portalima počne javni linč. To je ružna aktivnost koju sam lično doživeo“, kazao je Puljić.

On je ponovo optužio vladajuće stranke u BiH što svoje politike i interese stavljaju iznad naroda i pozvao ih da služe onima koji su ih birali.

„Vladajuće strukture uvažavaju samo podobne članove svojih stranaka, dok druge ignorisu. One ne rade za narod, nego isključivo za svoje interese. Stranka i politika moraju služiti narodu, a ne da zloupotrebljavaju i izigravaju interese onih koji su ih birali“, kazao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski kardinal posebno je ogorčen drastičnim slučajevima oduzimanja crkvene imovine u oba entiteta i u tom je kontekstu naveo prijere u Sarajevu, Drvaru, Zvorniku i Goraždu pri čemu se sudski sporovi koji su zbog toga pokrenuti rastežu decenijama.

Smatra i da se politika duboko umešala u problem migranata i manipulise tim nesrećnim ljudima.

„S tugom promatramo kako ti ljudi prolaze sa smeštajem i premeštanjem. Novac koji dolaze za migrante ne troši se za rešavanje njihovoga smeštaja. Na žalost, u pozadini stoji politika koja manipuliše tim ljudima. Nema sigurnosnog nadzora, niti se obavlja njihova registracija. Prihvataju se u BiH i onda se guraju na granicu da ilegalno prolaze“, kazao je Puljić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.