Pupovac i Beus osudili spaljivanje lutke gej para i deteta

ZAGREB – Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Milorad Pupovac iz SDS S-a i Goran Beus Rihemberg iz GLAS-a, osudili su danas spaljivanje lutke homoseksualnog para s detetom tokom karnevala u Imotskom, kao i napad na kliniku oftalmologa Nikice Gabrića.

Govoreći o napadu na kliniku Gabrića, koji je priznao da je mason, Pupovac je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da mora da bude zaustavljena percepcija da takve tajne organizacije čine stvari koje su iznad Ustava i zakona i manipulišu sudbinama pojedinaca, naroda i države.

„Napadi su sasvim sigurno povezani s politickim kampanjama koje su vođene i u Saboru, ali i medijskom prostoru“, smatra Pupovac i napominje da je poznato da to nije jedino udruženje te vrste.

Komentirajući spaljivanje lutke istospolnog para s detetom, Pupovac je rekao da slanje te vrste poruka prema pripadnicima ranjivih populacija nije u tradiciji karnevala i ne doprinosi onome što Ustav i zakoni u Hrvatskoj jamče, a to je zaštita ranjivih grupacija.

Povodom polemike sa Hrvojem Zekanovićem iz HRAST-a oko Zakona o popisu stanovništva, Pupovac je naveo da ne deli isto mišljenje sa s Zekanovićem, ali da njegovo pravo na miran život kao i njegove porodice mora da bude apsolutno zašticeno.

Beus Rihemberg smatra da je u toku nova faza eskalacije govora mržnje u hrvatskom političkom i javom prostoru.

„Već, ne znam po koji put, upozoravamo da huškanje na društveni položaj i prava nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina vodi u novu fazu – nasilje“, rekao je on.

On je ocenio da se sve kreće ka eskalaciji protiv privatnosti i bezbednosti, bezavisno do toga da li je reč o napadu na privatnost i porodičan mir poslanika Zekanovića ili napadu na kliniku.

„To je nedopustivo i može biti samo uvertira u ozbiljno nasilje“, smatra Beus.

Tokom tradicionalne karnevalske povorke u hrvatskom gradu Imotskom, u kojoj građani maskirani šetaju gradom, u nedelju su spaljene lutke istopolonog para s detetom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.