Pušteni lideri DF Mandić i Radunović

Poslanici crnogorskog opozicionog Demokratskog Fronta (DF) Andrija Mandić i Slaven Radunović pušteni su večeras iz pritvora posle gotovo jednodnevnog zadržavanja, nako što su sinoć uhapšeni posle nereda na protestima tog opozicionog saveza u Podgorici. 

Andrija Mandić rekao je novinarima po izlasku iz grade Vrhovnog državnog tužilaštva da će DF sada još upornije nego do sada nastaviti da radi na ostvarenju slobode, i dodao: „Mi ćemo stvar dovesti do kraja“.

On je rekao da ce DF večeras razmatrati buduće političke poteze.

Prethodno je jedan od lidera DF Predrag Bulatović ispred zgrade državnog tužioca najavio da će taj opozicioni blok nastaviti sa političkom borbom, ali nije želeo da saopšti detalje.

Bulatović je optužio bivšeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića, koji je sada sekretar Veća za nacionalnu bezbednost obavještajno – bezbednosnog sektora, „da stoji iza kriminalne grupe ljudi sa fantomkama koja je izazvala nerede, što je bila osnova za brutalnu rekaciju policije!“.

Bulatović je pozvao vrhovnog državnog tužioca da sasluša i potpredsednika vlade Duška Markovića, koga je označio kao Veljovićevog nalogodavca. 

On je optužio premijera Mila Đukanovića da je doveo Crnu Goru do „ivice vanrednog stanja“.

Više državno tužilaštvo u Podgorici ranije danas je saopštilo da je Upravi policije Crne Gore naložilo da protiv Mandića i Radunovića podnese krivičnu prijavu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo pozivanje na rušenje ustavnog poretka u zemlji.

Mandić i Radunović se sumnjiče da su svojim zapaljivim govorima na protestu DF, u subotu uveče u centru Podgorice, podstrekivali okupljene da nasilno uđu u zgradu Skupštine Crne Gore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.