U trendu

Radev: Bugarska spremna da aktivno razgovara sa Skopljem

BRISEL – Predsednik Bugarske Rumen Radev danas se susreo sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i portugalskim premijerom Antoniom Koštom, nakon čega je izjavio da je bugarska vlada spremna da se uključi u aktivni dijalog sa Skopljem, saopštila je pres služba predsednika Radeva.

Predsednik Bugarske je dodao da je Bugarska spremna da razgovara i o pristupnim pregovorima Severne Makedonije u Evropsku uniju.

Sastanak je održan uoči sastanka lidera zemalja EU na inicijativu predsednice EK i portugalskog premijera, čija zemlja predsedava Savetu EU, prenela je agencija BTA.

Glavne teme su bile radni okvir za pregovore sa Severnom Makedonijom i početak pristupa Skoplja Evropskoj uniji.

Radev predstavlja Bugarsku u prvom okupljanju Saveta EU u 2021. godini, koji se ne odvija putem video linka, već uživo.

Na dnevnom redu su i pitanja vezana za vakcine kovida-19, odnosi sa Rusijom, revizija implementacije trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom.

Radev je rekao da mora da postoje pozitivni primeri u odnosima Bugarske i Severne Makedonije, kao i direktan i otvoren dijalog za resavanje problema.

On je dodao da je predstojeće „zajedničko obeležavanje dve delegacije“ u znak sećanja na život i rad Ćirila i Metodija u Rimu „dobar znak.“

Radev je pozvao Skoplje da pokaže dobru političku volju, sa ciljem da se postignu opipljivi rezultati u problematičnim oblastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.