Radojević i Kadis o unapređenju saradnje Srbije i Kipra

NIKOZIJA – Prijateljski odnosi Srbije i Kipra dobar su temelj za proširenje i unapređenje saradnje, ocenjeno je danas u Nikoziji na sastanku pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuka Radojevića sa kiparskim ministrom poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine Kostasom Kadisom.

Na sastanku je razgovarano i o unapređivanju sistema za navodnjavanje, temi koja, kako je istaknuto, ima poseban značaj za Kipar i Vojvodinu.

Radojević je istakao da Vojvodina ima značajnu kanalsku mrežu, ali da ona pretežno služi za odvodnjavanje, te da su u toku značajne investicije kako bi se u što većoj meri prevela u dvonamenski sistem, odnosno da pored odvodnjavanja služi i za navodnjavanje.

Kako je navedeno u saopštenju Pokrajinske vlade, na sastanku je istaknuta potreba pojačane saradnje u naučno-istraživačkoj oblasti i sve veće upotrebe informacionih tehnologija u poljoprivredi u okviru čega je Radojević posebno naglasio značaj i ulogu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i Instituta Biosens.

Pored ove saradnje, istaknuta je mogućnost povećanja spoljnotrgovinske razmene dveju zemalja, pre svega u sektoru poljoprivredno prehrambenih proizvoda, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, konstatovana je neophodnost direktnog povezivanja privrednika preko Privredne komore Kipra i Privredne komore Vojvodine.

U cilju konkretizacije saradnje, Radojević je predložio ponovno učešće Kipra na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i uputio poziv kiparskom ministru poljoprivrede za posetu Autonomnoj pokrajini Vojvodini, što je i prihvaćeno.

Resorni sekretar razgovarao je u Nikoziji, u odvojenoj poseti, sa direktorima Uprave za šume i Uprave za vode, direktorom Agencije za osiguranje u poljoprivredi i zamenikom direktora kiparske Agencije za agrarna plaćanja.

U saopštenju se dodaje da je Radojević sa saradnicima obišao Evropski univerzitet na Kipru gde su razmatrane mogućnosti zajedničkog učešća na međunarodnim projektima i projektima međunarodne razmene u oblasti poljoprivrede.

Delegacija Sekretarijata, predvođena pokrajinskim sekretarom, obišla je i eksperimentalnu farmu za stočarsku proizvodnju i eksperimentalnu stanicu za biljnu proizvodnju Poljoprivrednog istraživačkog instituta.

Takođe, dodaje se, posetili su i vinariju i udruženje proizvođača čije su investicije finansirane sredstvima Evropske Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.