U trendu

Radulović promenio stav o proterivanju ambasadora Božović

PODGORICA – Šef crnogorske diplomatije u novoj crnogorskoj vladi Đorđe Radulović izjavio je da nova crnogorska vlada ne može ništa da uradi na, kako navodi, „pomilovanju“ srpskog ambasadora Vladimira Božovića.

Radulović, koji je prethodnih 10 godina proveo u službi crnogorskog MVP, juče je za podgorički Dan rekao da je odluka prethodne vlasti o proterivanju Božovića bila ishitrena, što je naišlo na oštru osudu aktuene crnogorske opozicije predvođena DPS-om, koja mu je poručila da je „nedostojan funkcije“ šefa diplomatije Crne Gore, uz optužbe da brani interese druge države.

Dve parlamentarne stranke, članice DF-a i „Srpska kuća, zatražile su da nova vlada što pre opozove odluku o proterivanju Božovića, što je od zvanične Podgorice ranije tražio i evropski komesar Oliver Varheji.

Ne poriče da je indikativno to što je odluka o opozivu srpskog diplomate doneta četiri dana pred stupanje na dužnost nove vlade.

Nova vlada, kaže, smatra da proterivanje ambasadora nije mera dobrosusedskih odnosa.

Radulović je za podgoričke TV Vijesti rekao da je tema proterivanja Božovića još jedna koja deli crnogorsko društvo i dodaje da će se nova vlada truditi da broj tih tema smanji na što je moguće manju meru.

Tvrdi da u ovom trenutku, nažalost, nije moguće povući odluku, jer je Crna Gora državi Srbiji uručila notu da je Božović persona non grata.

Govoreći o odnosima Crne Gore sa Rusijom, Radulović je rekao da će nova vlada raditi na njihovom pboljsanju, ali, kako kaže, do nivoa dok to ne narušava naše evropske aspiracije i strateške ciljeve.

Pojašnjavajući i ocenu na Tviteru da je ponosan što je deo prve demokratske vlade, iako je deset godina bio član prethodne, Radulović je rekao da je svestan da je ta objava uzburkala javnost.

Prethodne vlade nisu bile poptuno nedemokratske, tvrdi Radulović i pojašnjava da bi njegova objava bila, kako kaže, potpunija da je napisao „potpuno demokratskoj vladi“.

„Ne kažem da su prethodne vlade bile potpuno nedemokratske, nego da su možda bile ipak više ili manje demokratske u odnosu na neke evropske standarde i zapadne demokratije kojima težimo“, rekao je Radulović, preneo je portal podgoričkih Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.