U trendu

Rama: Ne sme se tolerisati odluka Mete

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da se ne sme tolerisati odluka predsednika Ilira Mete o odlaganju lokalnih izbora, jer ona prevazilazi sva ustavna ovlaščenja šefa države, prenosi portal a1on.

Rama je tokom plenarne sednice albanskog parlamenta, na kojoj se raspravlja o opozivu predsednika na zahtev vladajuće Socijalističke partije, nije štedeo teške reči u optužbama na račun Ilira Mete.

„Pitam se šta više Meta traži od Albanije, kada je sa još nepunih 50 godina bio i premijer, i predsednik parlamenta i šef države. Čak i kada bi postao kralj svih albanskih prostora, on ne bi bio zadovoljan“, rekao je Rama, podsečajući da je i on glasao za Metu da bi postao predsednik države.

Rama je poručio da nakon neustavnog čina o odlaganju lokalnih izbora, Meta ne zaslužuje da ostane u predsedničkoj kancelariji, te ga savetovao da dobro pročita rezoluciju koja će biti izglasana tokom današnje sednice parlamenta.

On je optužzio i opoziciju da svojim protestima ruši ugled zemlje u svetu, i rekao da iza njih stoje Meta i bivši predsenik Sali Beriša, a da su aktuelni opozicioni lideri Ljuljzim Baša i Monika Kruemadi samo njihovi vazali.

Koordinatorka nove poslaničke grupe opozicione Demokratske partije Rudina Hajdari je istakla da rezolucija Socijalističke partije o opozivu predsednika države nema zakonsku vrednost, te da predsednik može da bude smenjen jedino na osnovu ustava.

Albanski predsednik Ilir Meta je početkom ove nedelje poništio ukaz o lokalnim izborima zakazanim za 30. juna zbog višemesečnih protesta albanske opozicije i njenog odbijanja da učestvuju na izborima.

On je takvu odluku doneo strahujući da bi nemiri u državi mogli da prerastu u građanski konflikt.

Ujedinjena albanska opozicija na čelu sa Ljuljzimom Bašom iz Demokratske partije zahteva ostavku Edija Rame, formiranje prelazne vlade i organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.