U trendu

Rama: Pregovori sa EU do kraja godine, zajedničko tržište – ne

Predsednički izbori u Francuskoj i predstojeći izbori u Nemačkoj „udahnuće novi život“ u projekat proširenja EU, izjavio je danas albanski premijer Edi Rama, koji smatra da će Unija započeti pregovore o pristupanju sa Tiranom do kraja 2017. godine.

„Uveren sam da će nakon izbora u Francuskoj i Nemačkoj, nemačko-francuska osovina biti jača. Siguran sam da će se projekat (proširenja) vratiti u punoj snazi jer nema alternative za to“, rekao je Rama u intervjuu agenciji Rojters.

On je odbacio spekulacije da EU forsira stvaranje zajedničkog tržišta na Balkanu, sa okvirnim dogovorom o kome bi moglo da se raspravlja na samitu u Trstu narednog meseca.

Pritisak da se formira zajedničko tržište, u kome bi osim Albanije bile zemlje zapadnobalkanske šestorke dobio je novi zamah, jer EU pokušava da opet poveže region nakon brojnih političkih i diplomatskih kriza i usred zabrinutosti zbog ruskog uticaja, piše Rojters.

Rama, čiji socijalisti prema istraživanjima vode uoči izbora, kazao je da on i njegove kolege iz tih zemalja to neće prihvatiti, i da je to poručio i evropskim liderima.

„To je nešto što smo uvek jasno stavljali do znanja i kada kažem mi, mislim na sve lidere regiona. Nikada nećemo to da “progutamo“ kao alternativu evropskim integracijama“, rekao je Rama.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, koji će biti održani 25. juna, Rama je kazao da Albanija ima „dobre šanse“ da obezbedi početak željenih pregovora o članstvu u EU u roku od nekoliko meseci, zahvaljujući naporima da se „reformiše korumpirani sudski sistem zemlje i iskorene nepoštenih sudija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.