Rama ulazi u kampanju, albanska opozicija se radikalizuje

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama ne prihvata zahtev ujedinjene albanske opozicije o odlganju lokalnih izbora u toj zemlji zakazanih za 30. jun, prenosi portal a1on.

On je najavio da njegova Socijalistička partija, koja predvodi koaliciju Alijansa za evropsku Albaniju sačinjenu od 24 partija, 31. maja počinje izbornu kampanju za izbor gradonačelnika i članova opštinskih saveta u 61 opštini.

Kako je objavio portal, na sastanku s parlamentarnom grupom na kome je prezentovao izborni program, Rama je zahtevao da se organizuju susreti na teritoriji cele zemlje kako bi se ubedili birači da izađu na izbore i da im se objasni koje su posledice ako pokušaju da ugroze izborni proces.

Navodi se i da će albanski građani biti upozoreni i na mogućnost zabrane ulaska u SAD i EU ako naruše izborni proces 30. juna.

Rama je poručio poslanicima da ne dopuste da budu isprovocirana od strane simpatizera opozicije, ali da svaki incident registruju.

Početak izborne kampanje poklapa se s kulminacijom političkih tenzija u Albaniji.

Albanska opozicija na čelu s Demokratskom partijom Ljuljzima Baše 25. maja će održati šesti nacionalni protest, nakon čega je najavila i radikalizaciju svojih aktivnosti.

Obnavljanje protesta najavili su i studenti iz Albanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.