U trendu

Raščišćavanje ruševina u Petrinji, na desetine povredjenih i više poginulih

 U snažnom potresu koji je danas pogodio područje Petrinje u Hrvatskoj povredjeno je na desetine osoba a ima i poginulih.

Potvrdjeno je da je poginula 13-godišnja devojčica u Petrinji, a mediji navode da su stradale još dve osobe na području Gline i Siska.

Povredjeno je najmanje 20 ljudi koji su prebačeni u bolnicu u Sisku, od kojih je dvoje u teškom stanju. Iz bolnice u Sisku evakuišu se kovid pacijenti za Zagreb.

Po TV-snimcima, ulice Petrinje su pune ruševina, veliki broj objekata je oštećen, a spasioci Gorske službe spasavanja, vojska, vatrogasci uz pomoć pasa tragača tragaju za preživelima pod ruševinama.

U Petrinju je iz svih delova Hrvatske upućena i sanitetska i medicinska pomoć ali i pomoć u hrani i osnovim potrepštinama za ljude koji ne mogu da se vrate u svoje domove. Grad su obišli i hrvatski rpedsednik Zoran Milanović i premiejr Andej Plenković.

Područje Petrinje koje je posle jakog zemljotresa pogodio još niz slabijih potresa ostalo je bez struje.

Silovit potres izazvao je oštećenja i na objektima u Zagrebu, ima povredjenih ali nema žrtava. Mnogi gradjani Zagreba i dalje su, u strahu od novih potresa, napolju, a mnogi pokušavaju da napuste grad zbog čega je nastao saobraćajni kolaps. Tramvajskli saobraćaj je u prekidu.

Gradonačelnik Milan Bandić izjavio da je u Zagrebu 20 puta manja šteta nego što je bila u potresu koji ga je pogodio 22. marta.

On je zamolio Zagrepčane da ostanu u svojim domovima i da se „bez istorijskih razloga“ ne voze automobilima, ne prave gužvu, ne blokiraju saobraćaj kako bi mogli lakše očistiti teren.

Razoran potres s epicentrom kod Petrinje koji se danas u 12.19 sati osetio u celoj Hrvatskoj ali i u regionu bio je jačine 6,2, objavila je Seizmološka služba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.