U trendu

Rat klanova zabrinjava EU, odgovor Crne Gore blag

PODGORICA – Kriminalnom scenom u Crnoj Gori dominiraju česta ubistva vezana za klanove (do 44 takva ubistva od 2012. godine, ukljucujuci šest 2019. godine i dva u prva tri meseca 2020. godine), a ubistva, koja uključuju crnogorske kriminalne grupe, desila su se i u inostranstvu (devet od 2018. godine) i to u Španiji, Nemackoj, Austriji i Grčkoj, upozorila je Evropska komisija.

Iz EK smatraju, navodi list Dan, da odgovor krivicnog pravosuđa, generalno gledano, deluje blago sa zatvorskim i novčanim kaznama i oduzimanjem imovine koji su nesrazmjerno mali u odnosu na težinu krivicnog đela.

Takvi podaci navedeni su u poslednjem izveštaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori, uz ocenu da organizovani kriminal predstavlja razlog za zabrinutost.

Iste ocene o sukobu kriminalnih grupa navedene su i u dokumentima Evropskog parlamenta i Saveta EU, piše Dan, a prenos RTCG.

U izvještaju EK navodi se da je broj hapšenja pripadnika kriminalnih grupa dostigao do sada neviđenih 333 lica od 2018. godine do prvog kvartala 2019. godine, uključujući i 19 hapšenja u inostranstvu.

„Celokupan sistem krivicnog pravosuda treba da postane efikasniji, operativniji i više odvracajuci, ukljucujuci tu i nacin na koji se slucajevi organizovanog kriminala rješavaju u sudovima. Sudski postupci su previše dugi, a višestruka odlaganja cesta. Ta duga odlaganja, ali i nedostatak povjerenja izmedu tužilaštva i sudova, nakon nekih kontroverznih oslobadajucih presuda posljednjih godina, doveli su do toga da tužilaštvo u velikoj mjeri koristi sporazum o priznanju krivice“, navodi se u izvještaju.

Kako je istaknuto, osumnjiceni pocinilac krivicnog đela, koji postane svedok saradnik u istrazi, izuzima se od zakonskog postupka bez obzira na težinu đela koje je pocinio.

“Kao rezultat toga, uprkos nekim znacajnim izuzecima, odgovor krivicnog pravosuda, generalno gledano, đeluje blago sa zatvorskim i novcanim kaznama i oduzimanjem imovine koji su nesrazmjerno mali u odnosu na težinu krivicnog đela”, navedeno je u izveštaju Evropske komisije.

Kako se tvrdi, Crnoj Gori je potrebno da prioritetno uspostavi centralizovanu bazu podataka u oblasti organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

“Crna Gora ima nacionalnu ocenu opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), ali treba da je više koristi strateški kako bi usmjeravala svoje operativne prioritete u borbi protiv organizovanog kriminala, ocienili su iz Evropske komisije.

Traže i bolje rezultate u sprecavanju pranja novca

Na problem organizovanog kriminala, kako se podseća, nedavno je upozorio i Evropski parlament u rezoluciji o Crnoj Gori.

„Pozdravljamo cinjenicu da je ostvaren odredeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jacanja kapaciteta i profesionalnosti policije. Podstice Crnu Goru da nastavi da ulaže napore u toj oblasti, posebno u borbi protiv kriminalnih mreža koje đeluju na medunarodnom nivou, s posebnim naglaskom na borbi protiv pranja novca, trgovine ljudima, drogom i oružjem, nezakonitih igara na srecu i krijumcarenja cigareta“, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta.

Evropska komisija je u neformalnom radnom dokumentu o poglavljima 23 i 24 ponovo ukazala na problem medunarodnog đelovanja crnogorskih kriminalnih grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.