U trendu

Različite reakcije u Crnoj Gori na izjavu francuskog ambasadora

Različite su reakcije u Crnoj Gori na izjavu ambasadora Francuske u Podgorici Kristijana Timonijea povodom incidenta na Cetinju kada je grupa građana pokušala da spreči predsedničkog kandidata poreta Evropa sad Jakova Milatovića da održi konvenciju.

Francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije ocenio je, komentarišući incident na Cetinju, da je ta vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih vrednosti, već i osnovnih ljudskih vrednosti.

„Nediplomatska, antievropska i uvredljiva za Cetinjane i Crnu Goru“, kazao je danas za Timonijevu izjavu dugogodišnji diplomata i bivši ambasador Crne Gore u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović.

Kaluđerović je za Pobjedu poručio da treba očekivati da Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore hitno pozove ambasadora Timonijea na razgovor.

Kaluđerović je poručio da se takva izjava ne očekuje od jednog stranog predstavnika.

„Živimo u periodu poremećenih vrednosti, ali i u takvim uslovima izjava francuskog ambasadora Timonijea o fašističkoj agresiji tokom protesta grupe građana na Cetinju povodom dolaska na promociju predsedničkog kandidata Milatovića, a u kojem je bila slobodno izražena, rekao bih, sasvim ispravna volja slobodnih građana Cetinja, ne očekuje se od jednog stranog predstavnika, odakle god on dolazi. I koliko se sećam, nije mu prvi put da sebi dozvoljava slične ispade“, rekao je Kaluđerović.

Sa druge strane, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Milka Tadić Mijović je kazala da proizvoljno tumačenje i izvrtanje izjava povodom nasilja i svega što se desilo predsedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću na Cetinju je zabrinjavajuće, a posebno brine pokušaj pravdanja nasilja.

Komentarišući optužbe na račun francuskog ambasadora Timonijea, da je ceo grad nazvao fašističkim, ona je kazala da niko nije govorio ni o gradu ni o Cetinju, već o pokušaju da se jednom kandidatu zabrani konvencija.

„Bojim se da mnogi prepoznaju samo ekstremizam onog drugog u Crnoj Gori. Šokirana sam pravdanjem onoga što se na Cetinju desilo kandidatu za predsednika Jakovu Milatoviću, kao i količinom lažnih vesti koje se plasiraju da bi se skrenula pažnja sa tog događaja“, rekla je Tadić Mijović.

Nakon reakcije gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića, koji je ambasadora pozvao da se izvine gradjanima Cetinja, Timonije je juče odgovorio da se njegova izjava nije odnosila na građane tog grada, nego je imala za cilj odbranu opštih principa koji važe podjednako u Parizu, Cetinju, ili bilo gde u demokratskom svetu.

„To je princip slobode govora i okupljanja. Poznajem i poštujem istorijsku, antifašističku borbu Cetinja, koju bi i danas morale da poštuju sve strane podjednako“, poručio je ambasador Francuske.

Đurašković je u otvorenom pismu ambasadoru naveo da prilikom incidenta na Cetinju nije video nikakav fizički obračun, ali i „da je verovao da Timonije ne može kroz pojedinačni incident targetirati grad u fašističkom kontekstu“.

Reagovala je i Tamara Brajović, savetnica aktuelnog predsednika i predsedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, koja je poručila da u moru dezinformacija, spinova i loših namjera, „svi moramo pažljivo promisliti pre nego nečemu damo kvalifikaciju ili stavimo u kontekst fašističke agresije“.Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je napadnut u petak uveče na Cetinju, kada je oko 50 građana, pokušalo da ga spreči da uđe u salu u kojoj se održavao predizborni skup. Policija je saopštila da je „sprečila teže posledice i omogućila da se skup održi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.